Over de school

De Boithuto School is een plattelandsschool met bijbehorende kostschool in Swartwater, Limpopo. Het is een school met een streekkarakter; sommige kinderen komen van honderden kilometers afstand en gaan maar een enkele keer naar huis.

De school heeft circa 172 leerlingen en 5 leraren. Er wordt onderwijs gegeven op niveau grade 1 t/m 12, waarbij de leerlingen in leeftijd variëren van 4 tot 22 jaar. Maar weinig kinderen maken de school in zijn geheel af. De leerplicht in Afrika is tot 15 jaar en behalen van grade 9.

Deze leerplicht wordt vaak niet gehandhaafd. Ouders halen kinderen vaak eerder van school, omdat de school te ver weg is, ze willen dat kinderen gaan werken of er is geen geld voor schooluniformen.

Op de school wordt ook gekookt, waarbij de maaltijden weinig variabel zijn. De belangrijkste en soms ook de enige maaltijd van de kinderen is maïspap, meestal 1 of 2 keer per dag, die bereid wordt door een aantal moeders.

De school krijgt steun van de overheid in de vorm van lesmethodes. Deze zijn van voldoende niveau en ook voldoende aanwezig. Nagenoeg alle overige vorm van ondersteuning blijft echter uit. De Zuid-Afrikaanse regering biedt weinig steun aan plattelandsscholen.

De sanitaire omstandigheden van de school zijn sober. Er is geen stromend water bij de toiletten en er was tot voor kort in zijn geheel geen warm water aanwezig. Ongeveer 70 kinderen verblijven nagenoeg continu in de bijbehorende kostschool, omdat ze te ver weg wonen om lopend naar huis te kunnen. Er zijn bedden aanwezig waar ze met 2 kinderen in slapen en waar ze tevreden mee zijn.

De bouwkundige staat van de school was armoedig: te weinig ruimte voor alle leerlingen, ruimte die er wel was kenmerkte zich door slecht onderhoud en er waren nagenoeg geen kasten. Ook het meubilair was van armoedige staat, vaak kapot en klein. We hebben hier heel veel verbeteringen kunnen aanbrengen waardoor het schoolgebouw nu veel beter functioneert.


De nieuwste foto’s

IMG_5095-1024x683

Afbeelding 2 van 19


Wat hebben we bereikt?

Op Boithuto hebben we ontzettend veel bereikt. Sinds 2014 zijn er zeven gebouwen gerealiseerd, een speeltuin, onderwijsmateriaal, een conciërge en een onderwijsondersteuner, is er een moestuin aangelegd, een waterput, is het hostel en het sanitair verbeterd en is Stichting Britt Helpt eigenaar geworden van de grond waar de school opstaat, waarmee de toekomst van de school veilig gesteld is. Wilt u meer weten hierover? Vraag het ons en we nemen u graag uitgebreider mee in woord, beeld en/of geluid hoe we voor deze school echt het verschil hebben weten te maken.

 


Toekomstplannen

Structurele ondersteuning in de periode 2020-2023 zal nodig blijven op gebied van onderhoud (materiaal), in de kwaliteit van het onderwijs (aanvullingen in lesmateriaal), onderwijsondersteuning en mogelijk in uniformen en extra voorzieningen voor wezen. Voor 2020 wordt door Stichting Britt Helpt een wiskunde leraar bekostigd. De wens leeft om ook maaltijdondersteuning te gaan bieden. Hiervoor zijn structurele donateurs echter wel een vereiste. Verder functioneert Boithuto inmiddels nagenoeg zelfstandig. De exacte ondersteuning wordt jaarlijks vastgesteld.